Fillime të Lumtura

Mirë se vini në numrin e parë të “Fillime të Lumtura”, buletinin e Fondacionit Spitalor Nënë dhe Fëmijë.
Ne duam t’ju japim juve, mbështetësve tanë, një pamje të shkurtër të jetës së nënave dhe foshnjave të reja, jetën e të cilëve po e prekim përmes dhurimit tuaj bujar.
Lajmet dhe historitë që ndajmë do t’ju inkurajojnë ndërsa shihni se çfarë po bëhet, si dhe do të ndihmojnë në ndezjen e ideve dhe lidhjeve përmes të cilave ne mund të mbështesim edhe më shumë nëna dhe foshnja të reja në Shqipëri.

Pikat kryesore të buletinit

Një fjalë nga drejtoresha ekzekutive, Lizzy Grezda

Rrugëtimi im me fondacionin nisi në vitin 2013 kur unë bashkova me një grup grash të tjera për të themeluar Fondacionin e parë Spitalor në Shqipëri, një koncept ende i pa testuar në treg. Ne kishim për detyrë të përcaktonim se si një fondacion si i yni mund të bënte një ndryshim këtu dhe të siguronim mbështetjen për të. Vizioni dhe përkushtimi besnik gjatë 8 viteve të drejtoreshës së parë ekzekutive, Gerta Hagen, si dhe partnerët tanë bujarë në komunitet këtu dhe jashtë vendit na kanë ndihmuar të rritemi në atë që jemi sot.
Marsin e kaluar, kur Gerta u desh të na linte papritur për t’u kujdesur për burrin dhe familjen e saj, unë u inkurajova të vendosja çdo aftësi që kisha në detyrën për të vazhduar punën e mirë që la Gerta. Ka qenë një sfidë e madhe pasi ne, si çdo organizatë tjetër, na është dashur të marrim parasysh çdo detaj se si bëjmë atë që bëjmë pa e harruar atë që jemi.
Gjatë viteve që kam shërbyer në bord, jam përfshirë në organizimin e darkave gala për të mbledhur para për punën e vazhdueshme të fondacionit. Në të kundërt, sot ne mbështetemi në marrëdhëniet individuale dhe partneritetet me bizneset lokale për projekte, si dhe në financimin në internet.
Ajo që nuk ndryshon kurrë, megjithatë, është angazhimi ynë për të qenë një zë për të mbrojtur dhe për të siguruar kujdesin më të mirë të mundshëm për nënat dhe foshnjat e ardhshme në Shqipëri. Mund të them sinqerisht se jam optimist se me ndihmën tuaj mund të zëvendësojmë dëshpërimin dhe mosbesimin në sistemin mjekësor me besimin, shpresën dhe dashurinë për çdo nënë dhe fëmijë.

Konteksti

Shqipëria renditet si vendi me shkallën e dytë më të lartë të vdekshmërisë së fëmijëve në Ballkan. Rreth 75% e grave shtatzëna në Shqipëri nuk kanë marrë kurrë arsim për kujdesin para lindjes ose pas lindjes, duke i bërë ato dhe fëmijët e tyre shumë të cenueshëm ndaj rreziqeve shëndetësore lehtësisht të shmangshme.

Përgjigjja jonë

Fondacioni Spitalor i Nënës dhe Fëmijës përmes pozicionit të tij strategjik dhe komunitetit të donatorëve po ndihmon në kapërcimin e këtij hendeku, duke fuqizuar dhe edukuar nënat përmes orëve para dhe pas lindjes, duke u dhënë nënave në nevojë ndihmë direkte dhe duke pajisur stafin mjekësor me trajnime dhe mjete.

Një nënë e ndihmuar

Teuta* është një nënë 39 vjeçë nga rajoni malor i Dibrës, e cila filloi një lindje të hershme të papritur dhe u soll në kryeqytet për të lindur. Ajo e gjeti veten larg shtëpisë dhe familjes, e papërgatitur për këtë lindje urgjente dhe e paaftë për të përballuar nevojat elementare për fëmijën e saj. Pas lindjes së foshnjës së saj parakohe, e cila duhet të kalojë pak kohë në reanimacionin e bebave, ajo u mor nën krahun e stafit të spitalit.
Mjeku i saj e lidhi menjëherë me stafin tonë për të marrë një kuti me gjërat e nevojshme për fëmijë që mbajmë për nënat shumë në nevojë. Çdo “Kuti e Gëzimit” përmban disa palë rrobash, pelena dhe peceta, kremra, një batanije dhe broshura edukative. Ajo gjithashtu u bashkua në një klasë për ushqyerjen me gji të dhënë nga Anne Kretschmer disa ditë më vonë. Me që kjo është vizita e saj e parë në kryeqytet, mjeku i saj i ka premtuar edhe një xhiro në kryeqytet sapo ajo dhe foshnja të dalin nga spitali!

*emri është ndryshuar për të mbrojtur identitetin e saj

Duke u mësuar në maternitet

Orët dhe ditët e para janë kritike në vendosjen e ushqyerjes me gji. Një nga anëtarët e bordit tonë, Anne Kretschmer, është një mami që jeton këtu në Shqipëri me burrin e saj David dhe tre fëmijët e saj të vegjël. Anne ka shkuar në maternitet dy mëngjes në javë për të dhënë mësime para lindjes për lindjen, ushqyerjen me gji dhe kujdesin për nënën dhe foshnjën, si dhe për të këshilluar nënat e reja në reparte për t’u kujdesur për veten dhe foshnjat e tyre.

Anne ka qenë gjithashtu e rëndësishme në mbështetjen e klasave tona para lindjes në komunitet dhe për të vizituar nënat që kanë nevojë për ndihmë për ushqyerjen me gji përmes biznesit tonë social Mamicare. Ne i jemi shumë mirënjohës asaj dhe të tjerëve si ajo që sjellin një nivel të ri të kujdesit shumë të nevojshëm për nënat dhe foshnjat shqiptare në ofrimin e konsulencës së laktacionit.

Tele-edukimi

Këtë muaj ne përfunduam projektin tonë të instalimit të monitorëve të televizorit për të transmetuar materiale të kuruara me kujdes për nënat e ardhshme dhe të reja për t’u kujdesur për veten dhe foshnjat e tyre, duke përfshirë:

• ushqyerja me gji
• depresioni pas lindjes
• duke i dhënë në mënyrë të sigurt një banjë foshnjës së tyre.

Mundësi për t'u përfshirë

Global Giving është një platformë që ka qenë bujare për organizatën tonë, duke u përshtatur me donacionet që kemi mbledhur nga miqtë tanë. Në link mund të mësoni më shumë dhe të jepni për projektet e ndryshme edukative në të cilat jemi përfshirë si klasa perinatale personalisht dhe online, materiale edukative online, “kutitë e Gëzimit” dhe broshurat fizike për nënat.
Ne gjithmonë kërkojmë të ndërtojmë një bazë mbështetësish të cilët do të premtojnë një dhuratë mujore me çdo shumë. Global Giving ju jep mundësinë për të bërë pikërisht këtë dhe do të përputhet me muajin e parë të dhënies tuaj pasi të keni dhënë katër muaj rresht.
Nga data 4-8 prill, ne fokusohemi edhe tek dhuratat më të vogla që “pak nga pak” shtojnë shumë mbështetje për projektet tona. Vetëm këtë javë, kur jepni deri në 50 dollarë për të na mbështetur, @GlobalGiving do të përputhet me bujarinë tuaj me 50% për fushatën #LittleByLittle, duke e kthyer dhurimin tuaj prej 10 dollarësh në 15 dollarë dhe deri në 50 dollarë që bëhen 75 dollarë.

Logo FSNF Shqip

Çdo nënë dhe fëmijë në Shqipëri meriton kujdes shëndetësor cilësor. Ne bashkëpunojmë me maternitetet për të ofruar fillimin më të mirë të mundshëm.

Të drejtat e rezervuara ©2024 Fondacioni Spitalor i Nënës dhe Fëmijës | Krijuar dhe zhvilluar nga Refined Code