Fillime të Lumtura së bashku - Verë 2022

Përafërsisht një e treta e një milion grave vdesin çdo vit nga kushtet e lidhura me shtatzëninë. Tre të katërtat e këtyre vdekjeve konsiderohen të shmangshme.

Shqipëria ka një nga nivelet më të larta të vdekshmërisë amtare në rajon. Ndërsa nënat mësojnë shenjat e rrezikut para dhe pas lindjes, ato do të fuqizohen të kërkojnë ndihmë për veten dhe të porsalindurit e tyre.

Në këtë numër veror të Fillimeve të Lumtura, dëshirojmë të ndajmë me ju mënyrat se si po u përgjigjemi nevojave të nënave dhe foshnjave të tyre në maternitetet në Shqipëri dhe si mund të bashkoheni me ne.

Edukim

Ne kemi pritur me padurim ardhjen e Bethany në ekipin tonë. Këtu ajo po u mëson nënave në maternitet për tre tema specifike: të ndihmës së parë për foshnjat, CPR, mbytje dhe menaxhimin e temperaturës së lartë.
Jemi të sigurt se këto tema një ditë do të shpëtojnë jetë!
Bethany sjell me vete aftësitë e infermierisë pediatrike, një thellësi njohurish që pakkush e ka këtu në ushqyerjen me gji, si dhe aftësi në mbledhjen e fondeve dhe dizajn. Ne jemi shumë mirënjohës që ajo të bashkojë përpjekjet tona në themel dhe në ndërtimin e biznesit tonë social Mamicare në komunitet.

Mësoni, dëgjoni dhe ndani gëzimin! Këto tre veprime përshkruajnë atë që bën më mirë anëtarja e bordit dhe mamia vullnetare Anne Kretschmer. Ajo edukon, dëgjon dhe lidhet me nënat e reja – duke ndarë gëzimet e tyre dhe duke qetësuar frikën e tyre. Anne është një nga shtesat më të fundit në Bordin e Fondacionit dhe anëtarja jonë më aktive në terren.
Ne duam që ju të dëgjoni nga ajo:
Emri im është Anne. Unë jam një mami gjermane dhe jetoj prej 5 vitesh me burrin tim David dhe 3 fëmijët tanë në Tiranë.
Puna së bashku me Fondacionin Spitalor i Nënës dhe Fëmijës dhe MamiCare është një kënaqësi dhe bekim i madh për mua. Është e mrekullueshme të kesh një ekip profesionistësh të krishterë për të punuar së bashku dhe për të arritur të gjitha klasat e grave përmes spitalit publik, vizitave private, orëve para lindjes dhe punës informative në mediat sociale. Puna së bashku më jep mundësinë për të fuqizuar dhe mbështetur gruan në fazën speciale të shtatzënisë dhe pas lindjes. Shkëmbimi i informacionit, por edhe ndihma praktike me ushqyerjen me gji dhe të gjitha llojet e tjera të çështjeve të lidhura me maminë është një nevojë e fortë këtu në Shqipëri dhe dëshira ime. Shpresa ime është të arrij sa më shumë nëna që të jetë e mundur, në mënyrë që ato të ndjehen të sigurta dhe të fuqizuara në atë kohë të veçantë të jetës. Për të ardhmen do të doja të na shihja duke investuar në mami të reja për t’i trajnuar ato për të na ndihmuar të arrijmë më shumë nëna. MamiCare dhe Fondacioni i Spitalor i Nënës dhe Fëmijës krijojnë hapësirën e përsosur për mua që të kontribuoj në aftësitë e mia si mami.

Do të donim ta shihnim Anne të përfshirë në trajnimin e mamive të tjera për të ofruar të njëjtin standard të kujdesit në të gjithë Shqipërinë. Dhënia juaj për projektet tona hedh themelet që kjo të ndodhë.

Dhuro pajisje

Pompë injeksioni për Reanimacionin e bebeve

Këtë tremujor të kaluar, ne mundëm të gjenim donatorë bujarë për një pompë injeksioni që u jep medikamente dhe ushqime të rëndësishme foshnjeve të vogla në reanimacionin e bebeve. Për shkak të pandemisë COVID-19, numri i foshnjeve të parakohshme që kishin nevojë për kujdes të specializuar u rrit, por nuk kishte pompa të mjaftueshme për të shkuar.
Ne njoftuam një mik të Fondacionit, Dr. Gary Russell, i cili iu drejtua komunitetit të tij të besimit për të siguruar pompën e e duhur. Nëse dëshironi të mobilizoni komunitetin tuaj për të dhënë, ne kemi një nevojë tjetër për reanimacionin.

Pompë gjiri për Reanimacionin e bebeve

Ne planifikojmë të blejmë një pompë gjiri me cilësi spitalore për reanimacionin në Maternitetin Mbreteresha Geraldina. Stafi ynë do të trajnojë mjekët dhe infermierët dhe do të sigurojë që nënat të jenë të pajisur dhe edukuar në prodhimin e qumështin e gjirit.

Ne do të blejmë gjithashtu një frigorifer për qumësht gjiri dhe pajisje për pompën e gjirit për ta bërë këtë iniciativë të sigurt dhe të qëndrueshme.

Të fresket në mes të vapës

Temperaturat rekord kanë goditur tashmë shumë pjesë të Evropës. Kur materniteti shtetëror ku punojmë na kërkoi sa më shumë njësi klimatizimi që kishim mundësi, gërmuam thellë dhe u përgjigjëm.

Tani një repart i tërë është i freskët dhe komod për nënat që po përjetojnë shtatzëni të vështira. Anëtarët e stafit janë shumë mirënjohës që kanë gjithashtu një mjedis të freskët pune.

Dhuroni

Njëra nga nënat që i shërbyem erdhi nga Kosova fqinje për të lindur. Ajo mori një vendim të guximshëm dhe fatal për ta mbajtur në Shqipëri të porsalindurin që planifikonte të linte. Falë dhuratave bujare për kutitë e Fillimeve të Gëzuara, ne jemi në gjendje ta mbështesim atë dhe nënat e tjera të reja të guximshme.
Boxes of Joy është një projekt i vazhdueshëm që na ndihmon të prekim jetën e nënave dhe foshnjave më të cenueshme në një mënyrë shumë të prekshme. Me partneritetin bujar të Abi Bank, ne kemi mundur të sigurojmë kuti për të përmbushur nevojat e nënave dhe të porsalindurve të tyre në një maternitet këtë vit.
Me ndihmën tuaj bujare, ne kemi kapacitetin të dyfishojmë ndikimin tonë dhe ta shpërndajmë në maternitetin tjetër kryesor në qytet.

Mbrojtje e të drejtave

Vjen së shpejti

Fushata kundër Abortit selektiv

Statistikat e Shqipërisë tregojnë se ajo është në listën e dhjetë të vëndeve për një çekuilibër në lindjet e djemve nga vajzat. Kjo tregon prevalencën e abortit me zgjedhje gjinore.
Për të luftuar fenomenin, ne do të jemi në partneritet me biznesin, organizatat ndërkombëtare dhe qeverinë për të rritur ndërgjegjësimin se vajzat duhen çmuar dhe mbrojtur.

Si temë kemi zgjedhur #tjeterheremevajze, një kujtim e një kënge popullore që uron lindjen e një djalë. Ne duam që shqiptarët të mendojnë dhe të fillojnë të urojnë “Herën tjetër, bëftë një vajzë!”

Logo FSNF Shqip

Çdo nënë dhe fëmijë në Shqipëri meriton kujdes shëndetësor cilësor. Ne bashkëpunojmë me maternitetet për të ofruar fillimin më të mirë të mundshëm.

Të drejtat e rezervuara ©2024 Fondacioni Spitalor i Nënës dhe Fëmijës | Krijuar dhe zhvilluar nga Refined Code